Terug naar Nieuws

Ondernemers kunnen door corona bijna gratis naar de rechter

Facebook
Twitter
LinkedIn

22 oktober 2020

Ondernemers die door corona de inkomsten van hun bedrijf zagen verdampen, kunnen bijna gratis naar de rechter stappen. Het griffierecht dat zij aan de rechtbank moeten betalen zakt in de meeste gevallen met duizenden euro’s tot slechts €83 per zaak.

Dat natuurlijke personen met een laag inkomen in aanmerking komen voor een verlaagd griffierecht en toegevoegde rechtsbijstand is genoegzaam bekend. Dat ook verlieslijdende rechtspersonen in aanmerking komen voor het lage griffierechttarief weet vrijwel niemand. En juist in coronatijd kan goedkoop procederen voor bedrijven handig uitkomen.

Voor civiele zaken met een vordering van meer dan €100.000 bedraagt het reguliere griffierecht €4131. Bij het gerechtshof is dat zelfs €5517 en bij de Hoge Raad €6900. Om vrijwel gratis naar de rechter te kunnen stappen is een zogeheten inkomensverklaring van de Raad voor Rechtsbijstand nodig.

In een artikel in De Telegraaf legt mr. H. Loonstein uit dat zelfs bedrijven die over grote vermogens beschikken, waaronder ook multinationals, aanspraak kunnen maken op het lage griffierecht. De rechtbank Noord-Holland heeft in een uitspraak van 2 oktober 2019 bevestigd dat alleen naar het inkomen en niet naar het vermogen gekeken moet worden. Dat volgt uit de Wet griffierechten burgerlijke zaken.

Meer nieuwsartikelen