Terug naar Nieuws

Aanslagpleger joods restaurant mogelijk toch vervolgd voor terroristisch oogmerk

Facebook
Twitter
LinkedIn

21 oktober 2020

Saleh A. (32), de man die wordt verdacht van vernieling en brandstichting bij het Amsterdamse koosjere restaurant HaCarmel, heeft toch een terroristisch motief gehad. Dat blijkt uit onderzoek van een theoloog en een deskundige op het gebied van islamitisch extremisme dat is uitgevoerd in opdracht van justitie. Saleh A. verscheen vandaag tijdens een pro-formazitting voor de rechter. Hij is al eens veroordeeld voor een eerdere vernieling van HaCarmel.

A., een Palestijns-Syrische vluchteling, is volgens de officier van justitie geradicaliseerd en heeft „een extremistische ideologie”. „Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken.” Tegen de politie heeft A. verklaard dat hij in Syrië met wapens heeft getraind en bij een strijdgroep was aangesloten. „Door zijn verleden is hij jarenlang vertrouwd geraakt met extremistische denkkaders”, aldus de officier. Op A.’s telefoon staan video’s waarin hij spreekt over wapens en het martelaarschap. Tegen de rechter-commissaris gaf A. eerder al aan dat hij in opdracht van Allah had gehandeld. Of A. nu ook vervolgd gaat worden voor terrorisme, is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie liet die mogelijkheid wel open.

Voor de eerste aanval in 2017 wilde het Openbaar Ministerie A. niet vervolgen voor terrorisme, terwijl ook toen al duidelijk was dat A. in Syrië heeft deelgenomen aan gewapende strijd. In een zogeheten artikel-12-procedure heeft mr. H. Loonstein namens zijn cliënten het gerechtshof Amsterdam verzocht om het Openbaar Ministerie te dwingen om A. alsnog voor terrorisme te vervolgen. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde toen onder meer dat de strafrechter in de gedragingen van A. geen bewijs zou vinden dat A. een terroristisch oogmerk had. Vervolging met de strafverzwarende omstandigheid van een terroristisch oogmerk heeft daarom geen zin, aldus het gerechtshof.

Meer nieuwsartikelen