Terug naar Nieuws

Rechtbank legt Hassan N. een celstraf op van 12 maanden voor het plaatsen van een nepbom bij HaCarmel

Facebook
Twitter
LinkedIn

26 augustus 2020

Hassan N. is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk omdat hij op 14 januari 2020 een nepbom plaatste bij HaCarmel Kosher restaurant in Amsterdam en een jaar eerder onder meer een dreigbrief met antisemitische teksten stuurde aan een buurvrouw.

Alhoewel het (later) om een nepbom bleek te gaan, was er voldoende aanleiding voor zowel medewerkers van het restaurant als de politie om te denken dat er een echte bom in het portiek was geplaatst. De doos was met tape dichtgeplakt en er staken elektriciteitsdraden uit de bovenkant die waren verbonden met een knoopcelbatterij, een printplaatje en een schakelaar. De politie schakelde dan ook de Explosievenopruimingsdienst Defensie in, die besloot om de omgeving af te sluiten en de buurt te evacueren. Na een onderzoek met behulp van röntgenfoto’s en een speciale robot bleek dat de doos geen explosief bevatte. Er werden DNA-sporen en vingerafdrukken op de doos aangetroffen en camerabeelden van de omgeving opgevraagd.

De rechtbank heeft verder bepaald dat Hassan N. een schadevergoeding moet betalen aan elk van de drie vennoten van het restaurant van € 1.000 voor immateriële schade.

Het restaurant was al vaker doelwit van bedreiging, vernieling en andere misdrijven. De impact van het plaatsen van deze nepbom op de slachtoffers, de omwonenden en de Joodse gemeenschap is enorm, zoals ook uit de slachtofferverklaringen blijkt. De 46-jarige man heeft verklaard dat hij wist dat al eerder sprake was geweest van vernielingen bij het restaurant. De rechtbank gaat er dan ook van uit dat de man specifiek restaurant HaCarmel als doelwit heeft gekozen omdat het een Joods restaurant is, en de eigenaren Joods zijn. De rechtbank vindt dit schokkend en onaanvaardbaar en vindt daarom alleen een grotendeels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden.

Lees de volledige uitspraak hier.

Meer nieuwsartikelen