Terug naar Nieuws

“Juridisch gezien is de oorlog alles behalve voorbij, dus blijft advocaat Herman Loonstein strijden”

Facebook
Twitter
LinkedIn

26 augustus 2020

Precies veertig jaar geleden werd mr. Herman Loonstein (62) beëdigd als advocaat. In een persoonlijk interview met Trouw wordt teruggeblikt op de carrière van mr. Herman Loonstein én wordt er vooruitgekeken.

Begonnen als de indertijd jongste pleitbezorger van Nederland, staat hij nu aan het hoofd van een advocatenkantoor dat zijn naam draagt en zeven werknemers telt, onder wie drie van zijn zonen.

Loonstein was de advocaat van Bram Moszkowicz nadat Jort Kelder deze ‘maffiamaatje’ had genoemd en hij hielp Johan Derksen juridisch toen een zakenman op Marktplaats spullen verkocht die waren geschonken aan een voetbalmuseum dat Derksen had opgericht. Verder nam hij het in de rechtszaal op tegen koningin Máxima, die als toenmalige verloofde van koning Willem-Alexander bij het paleishek in botsing kwam met een vleeshandelaar. Ook heeft Loonstein Nico van Hasselt bijgestaan, een Amsterdamse huisarts die na zijn 65ste verjaardag van het ziekenfonds moest stoppen met werken maar dat weigerde. “Leeftijdsdiscriminatie, bepaalde de Commissie gelijke behandeling uiteindelijk. Blij is hij tot zijn 93ste doorgegaan.”

Op dit moment werkt Loonstein aan twee zaken voor de eigenaren van HaCarmel in Amsterdam, een koosjer restaurant dat de afgelopen tweeënhalf jaar zeven keer is belaagd. Vandaag hoort een 46-jarige man het vonnis voor het neerleggen van een nepexplosief bij het Joodse eethuis. In oktober gaat de zaak rond Saleh A. verder, een Palestijnse Syriër die begin mei werd gearresteerd toen hij voor de tweede keer de ruiten van HaCarmel insloeg en probeerde de Israëlische vlag van het restaurant in brand te steken.

In zijn resterende loopbaan zal Loonstein zich volhardend inzetten voor het rechtsherstel van Joodse slachtoffers en compensatie van geroofd bezit. De Tweede Wereldoorlog is juridisch gezien alles behalve ten einde, zegt Loonstein. “Tal van misdaden moeten nog worden rechtgezet. Denk aan de leges die mensen bij de gemeente hebben betaald voor de verplichte Jodensterren. Iedere Jood had er minimaal drie nodig: voor op de regenjas, de winterjas én het colbert.” De grootste onderwerpen waarmee Loonstein zich wil bezighouden zijn kunst en onroerend goed.  Aan de plunderingen van onroerend goed werkten notarissen mee, die deels rijksambtenaren waren. En daarmee is de Staat der Nederlanden verantwoordelijk. Op basis van het aantal weggevoerde Joden, vermoedt de advocaat dat het om honderden of misschien wel duizenden zaken gaat.

Lees het volledige interview in Trouw.

Meer nieuwsartikelen