Terug naar Nieuws

Juridisch is de Tweede Wereldoorlog nog niet ten einde

Facebook
Twitter
LinkedIn

29 juni 2020

Toen Victor Loonstein tijdens een cursus op het Kadaster in de databank zocht op het adres van een door de nazi’s vermoord familielid, deed hij een belangrijke ontdekking. Uit de leveringsakte van het appartement van het vermoorde familielid bleek dat het appartement al op de dag van de deportatie was overgedragen aan oorlogsmisdadiger Pieter Menten. ‘We weten dit nog maar twee maanden,’ vertelt zijn vader en kantoorgenoot Herman Loonstein (1958): ‘Er was nooit eerder naar gekeken, want deze oom is niet teruggekomen. Ik ben enorm geschrokken. We zijn nu de familie aan het inventariseren om een claim te kunnen onderbouwen. Misschien niet tegen de huidige eigenaren, maar tegen de overheid. Want foute notarissen die meewerkten aan plundering waren deels rijksambtenaren.’

Dit voorbeeld is volgens Loonstein geen uitzondering. In de jaren veertig kon vastgoed nog bij mondelinge volmacht worden verkocht. De huizen van de weggevoerde Joden werden bij foute notarissen gepasseerd. ‘Dit is onontgonnen terrein. Na de oorlog is er wel aan rechtsherstel gedaan, maar men was vooral met de wederopbouw bezig. Iedereen keek weg omdat er foute dingen waren gebeurd. Ook de teruggekeerde Joden wilden het liefst vergeten. Zo is er veel blijven liggen. En naar de huizen, bedrijven en ander vermogen van hen die niet terugkeerden, wordt pas sinds twintig jaar onderzoek gedaan. Het meeste werk moet nog gebeuren.’

Wat Loonstein betreft is de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog nog niet voltooid. ‘Ik krijg wekelijks verzoeken of ik iets wil uitzoeken. Kinderen en kleinkinderen die zich afvragen wat er met de bezittingen van hun grootouders is gebeurd. Maar ik heb niet de tijd of de middelen om dat uit te zoeken. Er zou een fonds voor moeten komen. Het rechtsherstel is heel laat op gang gekomen en er is nog altijd weinig bereidheid om zaken op te lossen.’

Lees het volledige artikel over rechtsherstel hier.

Meer nieuwsartikelen