Terug naar Nieuws

Joods restaurant HaCarmel weer belaagd door Syriër Saleh A.

Facebook
Twitter
LinkedIn

8 mei 2020

De 31-jarige man die vanochtend is aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit van het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, is in 2018 door de rechter ook al veroordeeld voor vernielingen aan het restaurant. De Palestijns-Syrische vluchteling Salah A. sloeg toen meerdere ruiten in met een knuppel en stal een vlag uit de etalage van het restaurant. Hij kreeg zes weken gevangenisstraf. Wel werd hij door de rechter verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Saleh A. gooide vanochtend weer de ruiten in van het Joodse restaurant HaCarmel. Ook dit keer stal hij de Israëlische vlag om deze vervolgens in brand te steken. Saleh A. is met behulp van pepperspray aangehouden. 

Advocaat Herman Loonstein van HaCarmel laat aan het Parool weten niet verbaasd te zijn dat het gaat om dezelfde verdachte. “Als je zijn dossier bekijkt en zijn verklaring in de rechtbank hebt gehoord is dit geen verrassing. Er is dit keer sprake van vernieling en brandstichting met een terroristisch motief. Wij vinden dat dit hem ten laste moet worden gelegd.” Na de vernieling in december 2017 oordeelde het gerechtshof Amsterdam op 24 april 2018 in een zogenoemde artikel 12-procedure dat het geen zin had om Saleh A. te vervolgen met de strafverzwarende omstandigheid van een terroristische oogmerk. Verder kon het hof zich vinden in de beslissing van de officier van justitie om Saleh A. niet te vervolgen voor poging tot brandstichting.

Meer nieuwsartikelen