Terug naar Nieuws

Eis OM in Cymbal-zaak: verdachte hoeft niet meer gevangenis in

Facebook
Twitter
LinkedIn

22 juli 2019

Op 19 juli jl. vond de laatste zittingsdag plaats in de Cymbal-strafzaak bij de rechtbank te Zwolle. Een week ervoor had het openbaar ministerie een strafeis gedaan, die in strijd was met de procesafspraken die met de verdediging waren gemaakt. Nadat mrs. Herman en Benzi Loonstein, die één van de verdachten bijstaan, daar direct een punt van maakten, heeft het openbaar ministerie na schorsing van de zaak de strafeis aangepast. Bij de zitting van 19 juli jl. heeft het openbaar ministerie in een aanvullend requisitoir de strafeis toegelicht en hierbij tevens excuses aan de verdediging aangeboden. De straf die nu wordt geëist – die erop neerkomt dat verdachte als het aan het OM ligt niet meer de gevangenis in zal hoeven – past volgens het OM beter bij de feiten zoals die nu bekend zijn en bij de rol van verdachte. 

In de Cymbal-zaak wordt cliënt met zijn medeverdachten met name verweten dat hij gedurende elf jaar lang honderden miljoenen dollars zou hebben witgewassen. Dit zou zijn gebeurd via wat ‘valutatoerisme’ of ‘swipen’ wordt genoemd. Het openbaar ministerie heeft aangegeven dat na jaren van onderzoek heel anders tegen de zaak wordt aangekeken dan aanvankelijk.

Tijdens de zitting hebben Loonstein sr. en Loonstein jr. verschillende verweren gevoerd. Onder meer is betoogd dat het onbegrijpelijk is dat cliënt en de mensen binnen zijn familiebedrijf de enige zijn die worden vervolgd voor het ‘swipe-fenomeen’, terwijl dit door alle winkels op het eiland (en ook daarbuiten, waaronder in Nederland) werd en/of wordt gedaan. Dit is een flagrante schending van het gelijkheidsbeginsel. Om deze reden zou het openbaar ministerie niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging, zo betoogden de advocaten.

Meer nieuwsartikelen