Terug naar Nieuws

Vrijspraak voor belediging van verkoper Mein Kampf

Facebook
Twitter
LinkedIn

25 oktober 2018

Een zeventigjarige man is in hoger beroep vrijgesproken voor openbare belediging van een galeriehouder die Hitlers boek Mein Kampf verkocht. De man plaatste posters op de etalageraam met onder meer de tekst ‘VERBODEN’, ‘voor JODEN’, ‘voor NEGERS’ en ‘voor MOSLIMS’.

Het gerechtshof oordeelde dat uitlatingen een bijdrage kunnen leveren aan het publieke debat. De uitlatingen vallen daarom onder de bescherming van het in artikel 10 EVRM gegarandeerde recht op vrijheid van meningsuiting. Met de uitlatingen werd de grens van het toelaatbare opgezocht, maar onnodig grievend waren de uitlatingen niet.

De man werd op 7 februari 2017 door de rechtbank Amsterdam nog veroordeeld tot het betalen van een geldboete van €300,–. De rechtbank was van oordeel dat de teksten een associatie beogen te leggen tussen een abjecte vorm van racisme en uitsluiting van bepaalde groepen enerzijds én de galeriehouder anderzijds. De zeventigjarige man was volgens de rechtbank te ver gegaan in zijn op zich legitieme protest. Dit oordeel hield in hoger beroep dus geen stand.

In hoger beroep werd de man bijgestaan door mr. H.J. Oosterhagen en mr. B.Z. Loonstein.

Lees hier de volledige uitspraak:https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2018:3941

Meer nieuwsartikelen