Terug naar Nieuws

160 jaar oude Thorarol hoeft niet worden afgestaan aan erfgename

Facebook
Twitter
LinkedIn

19 september 2018

De Nederlands Israëlitische gemeente De Stedendriehoek in Zutphen hoeft een oude Thorarol uit 1858 niet af te staan aan een vrouw, die stelt dat ze als erfgename recht heeft op het document.

De erfgename heeft gesteld dat zij de Thorarol van haar moeder geschonken heeft gekregen. Haar moeder had de Thorarol volgens de erfgename via erving van haar grootvader gekregen. De grootvader van moeder had zes kinderen, drie zoons en drie dochters. Volgens de regels van de Joodse religie erven alleen zonen en hun nazaten. De eerste zoon van de grootvader van moeder was eerder overleden dat de grootvader. De derde zoon bleef kinderloos. De tweede zoon, die de grootvader is van de erfgename, zou zo de Thorarol hebben verkregen.

De Nederlands Israëlitische gemeente De Stedendriehoek in Zutphen, bijgestaan door mr. H. Loonstein, heeft aangegeven dat het Nederlandse erfrecht van toepassing was en dat er volgens het Nederlandse erfrecht meerdere erfgenamen zijn.

De rechter volgt de stellingen van mr. H. Loonstein en oordeelt dat de erfgename in ieder geval niet als enige rechthebbende op de Thorarol kan worden aangemerkt. De Nederlands Israëlitische gemeente De Stedendriehoek hoeft de Thorarol, die zij ruim 100 jaar in gebruik heeft, niet af te staan.

Lees hier de volledige uitspraak:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2018:3899

Meer nieuwsartikelen