Terug naar Nieuws

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor aanslagpleger joods restaurant

Facebook
Twitter
LinkedIn

11 juli 2018

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak van de Syrische vluchteling die eind vorig jaar de ruiten ingooide bij een joods restaurant in Amsterdam. Mr. H. Loonstein stond de eigenaren van het joodse restaurant bij. De rechtbank heeft de Syrische verdachte veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken, met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank heeft verder bepaald dat de verdachte zich gedurende de proeftijd moet houden aan bijzondere voorwaarden. Ook heeft de rechtbank een locatieverbod opgelegd. De verdachte mag niet meer in de buurt komen van de restaurants van de joodse slachtoffers.

De Syrische vluchteling heeft op 7 december 2017 met een houten stok en een bedekt gezicht de ruiten van het joodse restaurant vernield en een ravage aangericht. Vervolgens is hij het restaurant binnen gegaan en heeft hij uit het restaurant een vlaggenstok en een Israëlische vlag gestolen met als doel deze in de brand te steken. De Syrische vluchteling verklaarde dat hij dit deed uit frustratie over de politiek van Israël ten aanzien van de Palestijnen. Hij was in het bijzonder boos over de beslissing van president Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

De psychiater schat de kans dat verdachte opnieuw strafbare feiten gaat plegen, hoog in. De rechtbank gaat hier ook van uit en legt daarom ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Lees hier de volledige uitspraak:https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2018:5262

Meer nieuwsartikelen