Terug naar Nieuws

Mededelingen inzake incident Joods restaurant Hacarmel

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 maart 2021

Afgelopen zaterdag berichtten diverse media over een nieuw incident bij het Joodse restaurant HaCarmel, waarvan de ramen waren beklad. Het incident vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Hoewel de politie nog onderzoek doet, is inmiddels gebleken dat het niet gaat om een antisemitische actie. Ook zijn niet de woorden Find a Jew op de ramen geklad, maar Find Jah. Dit is de titel van een liedje van Richie Spice; een uitdrukking die wordt gebruikt in de reggae-scene. Het liedje noch de term Find Jah heeft iets van doen met antisemitisme. Het tegendeel lijkt het geval. Op een van de andere ramen van het restaurant was de tekst Israel vibration geschreven, eveneens geen uiting van antisemitisme.

Hoewel de eigenaren van HaCarmel allerminst blij zijn met de actie – het gaat immers om vernieling – zijn zij opgelucht dat er ditmaal geen sprake is van een antisemitisch motief. Wat de eigenaren van HaCarmel betreft moet de dader door de politie zeker op zijn gedrag worden aangesproken, maar kan het wat hun betreft daar bij blijven.

Wel willen de eigenaren van HaCarmel graag in gesprek met de politie, nu uit camerabeelden is gebleken dat prompt op het moment van de bekladding een politieauto langs het restaurant reed. Hoewel de bekladder toen midden in zijn daad was (en dus ook de avondklok overtrad), reden de agenten door. Zeker na alle vorige incidenten bij het restaurant mag worden gerekend op extra alertheid en surveillance bij het Joodse restaurant.

Burgemeester Halsema en de directeur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Amsterdam hebben na de bekladding onmiddellijk contact gezocht met de restauranteigenaren en aangegeven alle nodige steun te bieden om nieuwe incidenten te voorkomen. De familie Bar-On (eigenaar van het restaurant) is daar erg blij mee.


Volgende week wordt de strafzaak hervat tegen de man uit Syrië die wel antisemitische motieven had en twee keer toesloeg. Door het Openbaar Ministerie is deze verdachte ook een terroristisch motief ten laste gelegd. De focus van de familie Bar-On ligt op die zaak.

Meer nieuwsartikelen